Bij familiebedrijven komt het aan op evenwicht.

Familiebedrijven kunnen door de vaak (schijnbaar) tegengestelde belangen tussen familie en bedrijf  worden geconfronteerd met bedreigingen voor hun continuïteit. Hierdoor kan het moeilijk zijn om het evenwicht tussen familiebelangen en zakelijke belangen te bewaren. Methoden om harmonie binnen de familie te bewaren en de continuïteit van de onderneming te bewaken zijn belangrijk geworden en soms zelfs noodzakelijk om te overleven.

Daarom is het belangrijk om verder te kijken dan alleen de fiscaliteit, structuur en jaarcijfers.

Dit kunnen wij voor u regelen:

 • Regelmatig worden we gevraagd om mee te denken met ondernemers. Daarbij gaat onze aandacht uit naar zowel het zakelijke, als naar het emotionele.

  Het gaat om onderwerpen als:

  • De onderneming groeit, hoe kunnen we professionaliseren zonder dat de normen en waarden van onze familie vervagen?
  • Er willen familieleden in het bedrijf komen werken, hoe ga ik om met de beloning en beoordeling van mijn familieleden?
  • Ik wil de onderneming overdragen, maar hoe doe ik dat en kan mijn kind het aan of moet ik toch voor een externe opvolger gaan?
  • Ik neem de onderneming van mijn ouders over, maar mijn ouders lijken de onderneming niet los te kunnen laten. Hoe kunnen we dat oplossen zonder onze relatie op scherp te zetten?
  • Mijn aangetrouwde kinderen willen ook een aandeel in de zaak. Moet ik dat nou wel doen?
 • Onze mediator, Nickey Smelt, bemiddelt en begeleidt bij conflicten. De aandacht gaat daarbij zowel naar het rationele als naar onderliggende gevoelens. Door haar combinatie van fiscaal recht en mediation heeft zij oog voor de zakelijke en de persoonlijke belangen.

  Wilt u problemen bij bedrijfsoverdracht, toetreden van externen tot de directie, uittreden van aandeelhouders, etc voorkomen of oplossen? Dan staat Hart en Have voor u klaar.