In veel huishoudens is een van de partners/echtelieden belast met het bijhouden van de administratie en financiën.

De input van de andere partner beperkt zich vaak tot het zetten van een handtekening onder een overeenkomst of aangifte inkomstenbelasting. Herkenbaar? Log dan vanavond nog in op jullie bankrekeningen of loop de bankafschriften na en bekijk de overeenkomsten die je hebt ondertekend!

Waarom? Om te voorkomen dat je blijft zitten met de ellende van je (aanstaande) ex.

Als echtpaar (gehuwd in gemeenschap van goederen) ben je hoofdelijk aansprakelijk voor de gemeenschapsschulden en dat blijf je ook nadat je gescheiden bent. De afgelopen jaren hebben we regelmatig vrouwen gezien die na een scheiding bleven zitten met een schuld die is veroorzaakt door hun ex. Ter illustratie vertellen we het verhaal van Anita (namen vanwege privacy gewijzigd).

Anita

Toen Harm na 15 jaar huwelijk vertelde dat hij hun relatie niet meer zag zitten, voelde Anita de grond onder zich wegzakken en besloot er alles aan te doen om hun huwelijk te redden. Toen later bleek dat hij al 2 jaar een andere relatie had, was de maat vol. Ze zocht nieuw onderdak voor haar en hun 2 kinderen en vroeg de scheiding aan. Wat er toen boven water kwam… Harm bleek al een paar jaar de extra aflossing voor de hypotheek niet gestort te hebben en ook het doorlopend krediet (gebruikt voor de aankoop van een auto) dat ondertussen helemaal afgelost had moeten zijn, stond volledig open. Harm had het geld gebruikt voor vakanties met zijn vriendin (zogenaamde zakenreisjes) en had dure kleding en juwelen voor haar gekocht.

Hoe had het het zover kunnen komen?

In hun relatie hadden ze de taken verdeeld. Anita zorgde voor de huishoudelijke taken, Harm voor de financiën en administratie. Er was iedere maand voldoende geld om boodschappen te doen, kleding voor de kinderen te kopen, etc. en daarom was er voor Anita geen enkele reden om zich af te vragen of de financiën goed geregeld waren. Anders dan de beslissing om het krediet (en de hypotheek) zo snel mogelijk af te lossen, had ze zich nooit met de financiën bemoeid.

Gevolgen

Als echtpaar (gehuwd in gemeenschap van goederen) ben je dus hoofdelijk aansprakelijk voor de gemeenschapsschulden en dat blijf je ook nadat je gescheiden bent. Schuldeisers zijn namelijk niet gebonden aan afspraken in het echtscheidingsconvenant. Voor Anita betekende dit dat zij feitelijk voor de helft moest meebetalen aan de pleziertjes van Harm en zijn vriendin in de tijd dat zij en Harm nog getrouwd waren.

Zo begon Anita aan de rest van haar leven met een hoop ellende uit haar vorige leven. Een andere man vertrouwen en een nieuwe relatie aangaan, dat zou haar echt wel lukken, maar nooit meer zou zij iemand anders volledig vertrouwen met haar geldzaken! Zoals zij zelf nu zegt: vertrouwen is goed, controleren is beter.

Conclusie

Ook wanneer je afspraken hebt gemaakt over de verdeling van huishoudelijke taken, is het belangrijk om regelmatig mee te kijken met de financiën/administratie. Vraag uitleg wanneer je bepaalde zaken niet begrijpt, loop de bankafschriften van alle rekeningen (ook die van je partner) eens langs en als je tekent voor een lening, hou dan een oogje op de aflossing. Natuurlijk is jouw partner te vertrouwen en is jullie huwelijk goed. Dat dacht Anita ook…