Er zijn weinig dingen waar zo gemakkelijk ruzie door ontstaat als geld. Daarom is het belangrijk om zaken rondom geld goed te regelen. Ook wanneer het gaat om leningen binnen de familie.

Er zijn weinig dingen waar zo gemakkelijk ruzie door ontstaat als geld. Daarom is het belangrijk om zaken rondom geld goed te regelen. Ook wanneer het gaat om leningen binnen de familie. Veel mensen die het financieel moeilijk hebben komen bij familie terecht, omdat zij nergens anders geld kunnen lenen. Als familielid kan je daarmee in een spagaat terecht komen. Je wilt het liever niet, maar je wilt toch je familie helpen. Hoe kan je dit het beste aanpakken?

Praktijkvoorbeeld

Neem Sam en Merel*. Sam’s zus, Marieke, heeft een gezin met twee kinderen. Haar man heeft een parttime baan als chauffeur en zij heeft een atelier. Marieke is ontzettend creatief en heeft in de afgelopen anderhalf jaar veel materiaal en machines gekocht. Het pottenbakken bracht niet op wat ze ervan had verwacht, dus kocht ze een zaagmachine, daarna schildersspullen, etc. De schulden liepen hoog op. Sam en Merel voelden zich verantwoordelijk voor de kinderen van Marieke en hadden al meerdere keren duizenden euro’s geleend. Het zat ze niet lekker, maar ze wisten niet goed hoe ze hieruit moesten komen.

Wat kan je beter doen dan geld lenen?

Geld lenen is in veel gevallen geen oplossing. De onderliggende problemen worden er immers niet mee opgelost en de hoeveelheid schulden loopt op. Wij hebben Sam en Merel daarom laten zien wat ze dan wel voor Marieke en haar gezin kunnen doen. Een van de dingen die zij hebben gedaan, is Marieke helpen met inzicht krijgen in haar uitgavenpatroon en haar administratie op orde brengen. Samen met Marieke hebben ze bekeken waarop ze kan besparen en hoe ze kan voorkomen dat ze ‘geld laat liggen’. Het heeft Marieke geholpen om op een ‘niet-betuttelende’ manier grip te krijgen op haar financiën. Het is nog moeilijk, maar ze kan zichzelf en haar gezin nu redden. En Sam en Merel hebben het gevoel echt iets constructiefs gedaan te hebben.

Als je toch geld wil uitlenen

Als je dan toch geld wil uitlenen, zorg er dan voor dat je dit vastlegt in een leningovereenkomst. Dan kan je bewijzen dat je nog geld tegoed hebt. Het voordeel hiervan is, is dat je als echte schuldeiser sterker staat in bijvoorbeeld een faillissement. Daarnaast is er nog een belangrijke reden om een leningovereenkomst op te stellen. Wanneer je geld leent en er is geen zakelijke overeenkomst, dan kan de Belastingdienst zich op het standpunt stellen dat er sprake is van een schenking, waarover dan schenkbelasting verschuldigd is.

Ben je benieuwd wat je kunt doen voor een familielid met schulden of wil je een zakelijke leningovereenkomst laten opstellen? Neem dan contact met ons op.

* Om privacyredenen is gekozen voor fictieve namen